КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА КАТАЛУНИЯ?

Интервю с

проф. д. н. Лазар Копринаров

3 февруари 2018 г., ТВ ЕВРОПА

Кой ще управлява Каталуния след проведените в края на декември предсрочни избори, наложени от централната власт в Мадрид на областта? Има ли вариант непокорният бивш премиер Карлес Пучдемон отново да се върне в Барселона или ръководството на Каталуния ще трябва да търси други варианти – разговор с бившия посланик във Венецуела и политолог проф. Лазар Копринаров.

В съвсем скоро време каталунският парламент ще направи своята номинация за премиер на региона, но това най-вероятно няма да е Карлес Пучдемон. Според бившия посланик на България във Венецуела Лазар Копринаров причините за това са няколко – въпреки, че Пучдемон е единственият кандидат за поста, той няма да бъде номиниран, защото това ще влоши още повече отношенията с официалната власт в Мадрид и ще се сметне за провокация. Освен това бившият каталунски премиер има заповед за арест за ролята му в неуспешния опит за обявяване на независимост в Каталуния.

„Най-вероятно сепаратистите ще успеят следващите дни или 2 седмици да излъчат правителство, това правителство няма да посмее да обяви едностранно независимост, както го направи Пучдемон. Това, което вероятно ще се опитат да правят е така да се каже стъпка по стъпка да увеличават автономията с представат, че в някой момент може да се стигне и до отделяне“.

Испанското правителство начело с министър-председателя Мариано Рахой вече обявиха, че Карлес Пучдемон е беглец от правосъдието и не биха направили никакъв компромис с член 155, който отне автономията на Каталуния. Испанският сенат прие, че този законов текст ще бъде активен, докато не встъпи в длъжност нов премиер на провинцията.

„Със сигурност Мариано Рахой, министър-председателят на Испания, ще продължи с тази политика да не допуска сепаратизъм. На негова страна са европейските институции и от друга страна правото“.

Според Копринаров исканията за самостоятелност на различни провинции в европейските държави са икономически необосновани, защото като отделни единици те биха се развивали много по-трудно икономически.

„Сепаратизмът е мода в момента в Европа. Богатите райони искат да се отделят, но това е една проява на анахронизъм. В днешния свят колкото си по-малък, толкова си по-слаб. Като си по-слаб ти не можеш да се конкурираш с големи държави, с развитите държави. От тази гледна точка го наричам анахронизъм, който в момента по-скоро е резултат на емоции, отколкото на политическа логика“.

Целият разговор с проф. Копринаров,

можете да проследите тук:

КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА КАТАЛУНИЯ?