ЛЕВИТЕ ИДЕИ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА СА В СВОЯ ЗАЛЕЗ

ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ
PROF. LAZAR KOPRINAROV, DSc.

ЛЕВИТЕ ИДЕИ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА СА В СВОЯ ЗАЛЕЗ

Интервю с проф. Лазар Копринаров за Bloomberg TV Bulgaria,

от 23.08.2016 г.

Общото за целия регион на Латинска Америка е отливът на лявата вълна. Ако се приключи на 27 август с отстраняването на Дилма Русеф като президент на Бразилия, можем да смятаме, че лявата вълна вече я няма в Латинска Америка. Това каза проф. Лазар Копринаров, посланик на България във Венецуела от 2001 до 2006, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му допреди няколко години 1/3 от територията на този мащабен регион с влияние в света се е управлявал от леви президенти. Миналата година Аржентина започна със смяната на своя президент Кристина Киршнер, отбеляза той. Почти по същото време във Венецуела опозицията спечели 2/3 от местата в парламента, а президентът в Боливия загуби референдума, чрез който иска промяна в конституцията, която да не го ограничава в преизбиране. "Това, което се случва в Латинска Америка е край на един политически, в някаква степен и икономически цикъл, и смяната му с нещо ново", отбеляза проф. Копринаров.

Той коментира още възможността за избухването на по-сериозни конфликти в някоя от държавите в Латинска Америка. Неговите най-големи притеснения за подобни събития са свързани с Венецуела. Който и да управлява оттук насетне в тези ключови за Латинска Америка държави, ще бъде изправен преди редица трудности, тъй като трябва да съчетава няколко приоритета в политически и икономически план, смята проф. Копринаров.

Съдържанието на цялото интервю с проф. Лазар Копринаров, може да бъде видяно на следния линк:<http://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2016-08-23/levite-idei-v-latinska-amerika-sa-v-svoya-zalez >