ЛАТИНСКА АМЕРИКА НЕ БИВА ДА БЪДЕ ПРЕНЕБРЕГВАНА

Интервю с

ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ

в студиото на предаването „Прозорецът“  по BiT,

от 23 февруари 2016 г.

Стратегическа грешка е Латинска Америка да бъде пренебрегвана. Това заяви в предаването „Прозорецът“ проф. Лазар Копринаров, дипломат във Венецуела до 2006 г.

„Първият аргумент е свързан с наличните в региона природни ресурси, които са от глобално значение като черното злато, петролът във Венецуела, Бразилия, Перу, Еквадор, Мексико. Това са страни, които притежават огромни резерви. При това става дума за региони, в които няма тероризъм, няма войни, за разлика от Близкия Изток, който е основният източник на петрол, да речем, за Европа“, обясни дипломатът. Той подчерта, че е важен и водно-енергийният ресурс в Латинска Америка, в зоните на реките Ориноко и Парана.

„Освен природните ресурси, 18% от гласовете в ООН принадлежат на страните от региона. А ние тепърва имаме нуждата да търсим гласове във връзка с кандидатурата на генерален секретар на ООН“, каза още проф. Копринаров.

Какво е политическото бъдеще на държавите в Латинска Америка – вижте отговора на този и още много въпроси във видеото на този линк:<http://www.bitelevision.com/prof-lazar-koprinarov-latinska-amerika-ne-biva-da-bade-prenebregvana/ >