НИКОЙ НЕ Е ИЗНЕНАДАН ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ НА ПРОВЕЛИТЕ СЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ

ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ
PROF. LAZAR KOPRINAROV, DSc.

Интервю с

ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ

 за Радио „Фокус“-Пирин

14 ноември 2015

Лазар Копринаров, политолог и преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски“ в интервю за Радио „Фокус“-Пирин относно резултатите от провелите се местни избори и проведената среща на Консултативния съвет по Национална сигурност при Държавния глава, касаещ бежанската криза.

Фокус: Изненада ли бяха за Вас резултатите от провелите се местни избори?

Лазар Копринаров: Едва ли за някого са били изненадващи резултатите от изборите, очевидно беше , че ПП ГЕРБ имат потенциала за значително присъствие в местната власт и разширяване на това присъствие. Мисля, че никой не е изненадан от резултатите от провелите се местни избори. Разбира се, не мога да не отбележа изненадите в някои градове, като драматичният развой на изборите в град като Пловдив, но това е петно в общата картина, като цяло разширяващите се позиции на ПП ГЕРБ бяха очаквани.

Фокус: Как ще коментирате категоричната победа на ПП ГЕРБ? Какво послание носи за българската политика?

Лазар Копринаров: Бих посочил причините, които доведоха до това разширяващо се присъствие на ГЕРБ в местната власт. От една страна, стои умението да се освояват средства от Европейските фондове, а оттук и втората причина, именно наличието на видими резултати. Много точно беше посланието на ГЕРБ: “Ние можем и го правим, усвоявайки средствата от ЕС”. Не бих пропуснал да отбележа и това , че ГЕРБ разполага с добър кадрови ресурс. Имам предвид, че досегашните кметова на партията спечелиха втори мандат в някои от най- големите градове в България при това със завидно високи резултати. Това са София, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Русе . Градове, които са ключови за икономиката и за културния живот на България. Мисля , че отмина времето, когато само с обещания можеше да се привлече електорат. Сега хората искат да чуят , да пипнат, да видят конкретни неща, може да не са много големи, но да са в полза на обществото. Не бива да пропускаме и наличието на още две причини.От една страна, харизматичен лидер, нито една партия в България не разполага с такъв изключителен политически ресурс , като харизмата на лидера на тази партия и на второ място наличието на една добре смазана партийна машина и тук е очевидна ролята на Цветан Цветанов.

Фокус: Коя политическа партия според Вас се представи най-неубедително на отминалите избори?

Лазар Копринаров: За мен тези избори показаха , че БСП не само не се съвзема, а обратното продължава да лети надолу. Това беше една катастрофа за БСП в местното управление. Партията винаги е имала достатъчно солидни позиции в редица градове и по-малки населени места, а сега се оказа, че тя е изместена. Не мога да не отбележа , че и други партии получиха неубедителни резултати на тези избори, такива са партия Атака и ДПС.ПП ДПС не загуби толкова гласове , колкото не успя да постигне поставената си амбиция да разширят влиянието си в нови региони в страната, но това не се осъществи. В редица знакови за ДПС градове, техните кандидати загубиха.

Фокус: Как ще коментирате провелия се референдум?

Лазар Копринаров: Голяма политическа грешка беше отстраняването на двата от трите въпроса в Референдума. Този референдум е успех в полза на допитването до народа и в полза на идеята за провеждане в бъдеще на електронно гласуване. Въпреки усилията на редица партии да се противопоставят на референдума, над 2 700 000 хиляди души гласуваха за него, при това над 70%, близо 2 000 000 са отговорили утвърдително на въпроса , който беше поставен в референдума. По време на изборите Екзитполовете показаха, че сред тези 70% , които са гласували в полза на електронното гласуване има симпатизанти на всички политически партии. Това означава , че има широко представителство, широко съгласие по отношение на това дистанционно гласуване в бъдеще. Нито една партия на местните избори не успя да спечели толкова гласове в своя полза, колкото “Да-то” във въпроса на референдума. Дори и ПП ГЕРБ, която постигна голям успех на местните избори е събрала около 900 000 гласа. Смятам, че би било голяма грешка от страна на Народното събрание, ако то не даде положителен вот в полза на позицията на тези 2 000 000 души , които са казали “ Да“ искаме да се позволи гласуване и по интернет. Слагам акцент върху “ и“, защото който иска може да гласува с хартиената бюлетина.

Фокус: Как ще коментирате проведената среща на Консултативния съвет по Национална сигурност при Държавния глава и изказаната теза, че на България тепърва й предстои да се срещне с важния проблем свързан с бежанската криза?

Лазар Копринаров: Резултатите от дълго продължилите разговори в Консултативния съвет показват, че нашите политици си дават ясна сметка за множеството предизвикателства, пред които е изправена държавата ни. Потокът от бежанци и имигранти е едно сериозно предизвикателство, и ние трябва да имаме готовност да се справим със ситуацията. Моята теза е , че бежанци и имигрантски поток има, и дори да свърши войната в Сирия, войната там е горещ пункт днес , сега, може би след година - две да се преустанови. Причините , които тласкат стотици хиляди хора да напускат родината си, за да търсят по- добър живот в Европа, ще продължи много години напред и ние трябва да си дадем ясна сметка, и да имаме готовност да контролираме този поток.

Спаско ПОПХРИСТОВ - Агенция "Фокус"

<http://www.focus-news.net/opinion/2015/11/14/35575/lazar-koprinarov-politolog-i-prepodavatel-v-yuzu-neofit-rilski-nikoy-ne-e-iznenadan-ot-rezultatite-na-provelite-se-mestni-izbori.html>