ДНЕС ЗАПОЧНА ВОЙНА, ДА ВИДИМ КОГА ЩЕ СВЪРШИ

Д-Р КАЛОЯН МЕТОДИЕВ
KALOYAN METODIEV, PHD.

Д-Р КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Интервю за Радио Пловдив – БНР,

с политолога д-р Калоян Методиев

от 30.09.2015 г.

Автор: Антоанета Петричанска

Русия започна въздушни удари по Ислямска държава в Сирия. Това се случи след като Башар ал Асад поиска военна помощ от Москва, а парламентът на Русия позволи изпращането на военни в Сирия. Интервенцията идва само ден след преговорите Обама– Путин. Отдавна някой трябваше да удари Ислямска държава, коментира пред Радио Пловдив политологът Калоян Методиев.

"Днес започна война, да видим обаче как ще свърши. Обикновено войните започват лесно и бързо, но трудно свършват и това е моето опасение", каза Методиев.

Според него свалянето на режимите на Кадафи и Садам Хюсеин  не доведе до нищо, но досега не си давахме сметка. "Едва, когато тръгнаха бежанците, когато започна да гори и нашата черга, държавите започнаха да търсят изход, припомни той и обобщи, че не трябва  да се говори  само за износ на ценности, а какво е прагматично за съответния район или държава. Това е причината Русия да излезе на първо място в решаването на кризата, коментира политологът.

Той цитира данни, според които, 15 хиляди души от Европа се бият на страната на ИДИЛ като те са силно мотивирани, имат идеология,  добре образовани са. Не бива да се подценяват тези хора, те правят планове и стратегии, те водят война от 4 години с Дамаск и с кюрдите.

Една от заблудите у нас за бежанските потоци е, че решаването на проблема с Ислямска държава ще спре потока. Това не е вярно, милиони от  Африка и Близкия изток ще продължат да търсят нови места за живеене. България трябва да се готви за това като укрепва границите си, каза Калоян Методиен

На този линк можете да чуете аудиозапис на цялото интервю:

<http://bnr.bg/plovdiv/post/100607793/dnes-zapochna-voina-da-vidim-koga-shte-svarshi>