ВТОРА ВЪЛНА НА ПРОТЕСТИТЕ

ДОЦ. Д-Р ПЕТЯ ПАЧКОВА

ASSOC. PROF. PETYA PACHKOVA, PhD.

АВТОР: ПЕТЯ ПАЧКОВА

Мафията седи плътно зад целия български политически елит

Излезе от печат изследването „Втора вълна на протестите“ на доц. Петя Пачкова. В книгата тя е анализирала т.нар. „летни протести“ от лятото на 2013, които продължават със студентските окупации и по-слабо през лятото на следващата 2014 година. Няма нужда да се отбелязва актуалността на темата – тя е безспорна.

Започналият като анти-Пеевски протест и преминал в протест срещу правителството на Пламен Орешарски е разгледан в пет глави. Пачкова не търси ординерния извод и не използва завоалирано говорене, а прави редица заключения, някои от които звучат страшно: „Мафията седи плътно зад целия български политически елит“ (с. 14). Авторката е преплела две от любимите си теми – елити и протести, за да ги предложи на читателите под формата на политологичен анализ. Правят впечатление постоянните дистинкци, които се правят – леви-десни, столица-провинция и други. Редица публични фигури, които сме свикнали да виждаме и слушаме от години по медиите , не са пощадени от острото й перо.

В книгата се търси отговор на въпроса за същността и характера на протеста, за интересите и целите на протестиращите на улицата, както и за поведението на управляващите, на медиите и задкулисните участниците в събитията.

Издателство „М8М", 120 стр. София 2015 г.

AUTHOR: PETYA PACHKOVA

SECOND WAVE OF PROTESTS

The analysis is looking for answer of the main question – what are the nature and the participants of the protest which began in June6 2013 and ended after one year.

The analysis is concentrated on elites’behaviour, the role of media and other participants in the events. They were trying to shape the minds and behavior of the protesters and the public.

  • ВТОРА ВЪЛНА НА ПРОТЕСТИТЕ SECOND WAVE OF PROTESTS