АКО БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГЛАСУВАТ ЕЛЕКТРОННО ЩЕ ЗАГУБИМ МНОГО

ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ
PROF. LAZAR KOPRINAROV, DSc.

Интервю за предаването „Метроном“ по Радио ‘‘Фокус’’- За политическата обстановка преди предстоящия местен вот. - 5 Септември 2015 г.

Фокус: Как ще коментирате политическата обстановка малко повече от месец преди изборите?

Лазар Копринаров: Малка стъпка от страна на управляващите беше парламентарното решение за свикването на референдума за промените в избирателното право. Малка стъпка дори и по-лошо беше запазването на прекалено високия праг за свикването на референдум и за валидността на резултата от този референдум. Моята главна критика е към недопускането на два от трите въпроса които се очакваше да присъстват в референдума. Въпросите за мажоритарността и за задължителното гласуване отпаднаха при гласуванията в парламента. Тук ми се струва, че нито една политическа сила не остана невинна в причиняването което аз биха нарекъл „осакатяване“ на референдума. Това осакатяване от парламента на референдума показва според мен и още нещо. Не само, че партиите в парламента не бяха невинно по това отношение, но показва и пореден дефект на нашата конституция. Президентът се избира мажоритарно, за него са дали доверие почти толкова български граждани, колкото за почти всички депутати в парламента. Оказва се, че не голяма група парламентаристи може да се окаже способна да бламира президента. В този смисъл е вярна тезата, че реалното бламиране не беше на президента, а беше на парламента срещу гражданите. Осакатяването на референдума показва, че партиите гледат техните партийни интереси и да пренебрегват мнението на гражданите.

Фокус: Все пак референдум ще има дори и с един въпрос, до колко важен е той?

Лазар Копринаров: Да, референдум ще има дори и само с въпроса за дистанционното електронно гласуване, който дава шанс на нашите сънародници които живеят в чужбина да участват в следващи избори. Смятам, че този въпрос е важен, защото голяма част от българите живеят в чужбина. Много от тях са в младежка възраст и това са активните българи, и ако ние ги отчуждим ще загубим повече, отколкото в която и да е война в която е участвала България. Трябваше да бъде даден шанс на гражданите да каже „да“ или „не“ по всеки един от трите въпроса. Аз лично не съм сигурен, че и по трите въпроса бих гласувал еднакво, но затова се прави референдум. Ако предварително се знае на коя страна ще натежи вота, то тогава е излишно да се прави референдум.

Фокус: Започва ли да се усеща политическото напрежение?

Лазар Копринаров: Предстоящите през октомври избори със сигурност вече започват да покачват политическото напрежение, макар ще още не е толкова силно. Тези избори ми се струва, че ще бъдат доста трудни. Винаги местните избори са били трудни, но сега като че има по-големи залози от предишните местни избори и затова според мен ни очакват напрегнати избори.

Фокус: Какви залози имате предвид?

Лазар Копринаров: От една страна всяка една от партиите които са представени в парламента чрез тези избори ще търси възможност да се препотвърди в структурата на политическата власт. БСП ще се старае да покаже, че е приключил вътрешния й разпад. Реформаторският блок и Патриотичния фронт имат проблеми по между си, защото ми се струва, че се стремят за разширяване на влиянието си за властта. Всяка една от партиите има достатъчно хъс, да участва с цялата си сила в тези избори. Освен това има и друг залог, тъй като ролята на кметовете и на общинските съветници нараства. Все по-големи стават възможностите на общините при овладяване на средства от финансовите инструменти на ЕС. Всяка от партиите ще е готова на големи жертви и усилия, за да успее нейния кандидат. Според мен в местния вот ще се намесва и бизнеса. Очакват ни напрегнати местни избори. От резултатите на тези избори ще зависи разстановката на партиите на предстоящия през идната година вот за президент.

IF THE BULGARIANS ABROAD HAVE NOT POSSIBILITY TO ELECTRONIC VOTING, WE WILL LOSE MORE

Interview for the "Metronome" on Radio '' Focus '' - For the political situation before upcoming local elections. – the 5th of September, 2015

<http://www.focus-news.net/opinion/2015/09/05/34486/lazar-koprinarov-politolog-ako-balgarite-v-chuzhbina-nyamat-vazmozhnost-da-glasuvat-elektronno-shte-zagubim-mnogo.html >