УКРАЙНА МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И РУСИЯ

ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ, ДОЦ. Д-Р КРАСЕН СТАНЧЕВ, ПРОФ. Д. Н. ИВАН МИРЧЕВ

Срещата бе проведена на 1 октомври 2014 г. Дискусианти бяха доц. д-р Александър Йорданов, доц. д-р Валентин Катранджиев, доц. д-р Красен Станчев. Модератор на дебата бе проф. д. ф. н. Лазар Копринаров. Съорганизатори на срещата бяха: Дипломатическият институт към министъра на външните работи и катедрата по „Международно право и международни отношения“ при Правно-исторически факултет в ЮЗУ.

Резюме: България направи своя избор Европа или Русия отдавна. Украйна тепърва влиза в този въпрос, като проблемът е, че украинското общество има различни настроения и различни възгледи. Това сподели в Благоевград председателят на 36-то Народно събрание и бивш посланик Александър Йорданов. Той беше специален гост на днешната дискусия в ЮЗУ „Неофит Рилски” на тема "Украйна между Европейския съюз и Русия”.„Международната общност трябваше да направи всичко възможно Украйна сама да реши тази своя вътрешна дилема – с кой свят иска да бъде, дали със света на европейските ценности, традиции, култура, икономика и развитие или със света, който дълги години й е бил близък-света на Русия, на светското пространство в миналото. Този избор трябва да го направи самият украински народ, украинските политици и за това е важно международната общност да гарантира невмешателство във вътрешните работи на Украйна”, поясни Александър Йорданов. Пред Украйна предстоят трудни години. Парадоксално е в 21-ви век да приемаме, че могат да се появят на картата на Европа Донецка и Луганска народни републики. За това интегралната цялост на Украйна е задължителна, категоричен бе Йорданов. „Интегралната цялост на Украйна е задължителна, но очевидно са наложителни промени в законодателството на Украйна, които да регулират отношенията между Западната и Югоизточната част на страната. Възможно е това да става с различни форми на федарализиране или по-голяма автономия на отделни райони”, подчерта Йорданов.
По време на дискусията организирана от катедри във Философски факултет и Правно-исторически факултет бяха обсъдени още няколко въпроса свързани с Украйна. „На първо място е въпросът дали кризата „Украйна” не предвещава завръщане на студената война, дали над света не започва да броди духа на уж отминалата студена война. На второ място стои въпросът как да мислим бъдещето на Украйна”, каза проф. Лазар Копринаров. По време на дискусията беше обсъждано още дали кризата в Украйна носи опасност за националната сигурност на България включително и българската енергийна сигурност. В разискването на темата за Украйна се включиха преподаватели и студенти от Философски факултет и Правно исторически факултет на ЮЗУ „Н. Рилски”.

Дебатът бе медийно отразена: 


<http://petrichnews.info/петрич-новини/petrich-novini/дискусия-на-тема-украйна-между-европ> 
<http://petrichnews.info/петрич-новини/petrich-novini/дискусия-на-тема-украйна-между-европ>
<http://blagoevgrad.topnovini.bg/node/543394> 
<http://www.e-79.com/news-78353.html> 

 

 

  • ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, ПРОФ. Д. Н. ЛАЗАР КОПРИНАРОВ, ДОЦ. Д-Р КРАСЕН СТАНЧЕВ

  • ДОЦ. Д-Р ВАЛЕНТИН КАТРАНДЖИЕВ

  • ПРОФ. Д. Н. ИВАН МИРЧЕВ