СРЕЩА – ДИСКУСИЯ НА ТЕМА: "ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, ТУРЦИЯ И КРИЗАТА В СИРИЯ" - 6 ФЕВРУАРИ 2014 Г.

Проф. д. н. Владимир Чуков, д-р Алекс Алексиев и проф. д. н. Лазар Копринаров

   Срещата бе проведена на 6 февруари 2014 г. Дискусианти бяха проф. д. ик. н. Владимир Чуков и д-р Алекс Алексиев. Модератор на срещата бе проф. д. ф. н. Лазар Копринаров. Съорганизатори на срещата бяха: Дипломатическият институт към министъра на външните работи и катедрата по „Международно право и международни отношения“ при Правно-исторически факултет в ЮЗУ.


     Резюме: Грешка на управляващите беше да се пускат сирийски бежанци в центъра на столицата. Това мнение изрази Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям Алексиев предупреди на идващи от Сирия бежанците, да не се дава какъвто и да било статут, преди да се разбере какви са точно тези хора. Лятото ще покаже дали сме овладели бежанската вълна или не, но на България спешно й трябва стратегия по отношение ставащото в Сирия и Турция. Това мнение беше изразено по време на дискусията в Югозападен университет "Неофит Рилски" на тема „Европейският съюз, Турция и кризата в Сирия". „Не можем да мислим, че ние не сме въвлечени в тези събития и че когато ситуацията там се реши по един или друг начин, ние отново ще бъдем залети от вълни от бежанци. Много от тях ще са с валидни обстоятелства, а други които не са толкова легитимни”, каза д-р. Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Алексиев предупреди, че ако се стигне до масово оттегляне на джихадисти от Сирия, можем да очакваме те да се насочат към Балканите. „Утре тези джихадисти, които са останали живи там ще се върнат в страните си, а какво значи когато ти ставаш един закоравял джихадист, терорист и се върнеш в своята родина. Знаем от министъра на вътрешните работи на Босна и Херцеговина, че само от Босна има поне 300 джихадисти, които се бият в Сирия”, подчерта д-р Алексиев. Между България и Сирия има геополитическа зависимост, като за нас, а и за цяла Европа е много важно кой управлява Босфора. Това изтъкна проф. Владимир Чуков-арабист, експерт в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.„Българските политици трябва да бъдат на равнище, така че да не работят с технически план за посрещането на сирийските бежанци. Ето сегашното правителство казва ние сме преодолели бежанската криза. Има там някакви 7 пункта, които се изпълняват от министър Цветлин Йовчев. Вчера той даде пресконференция, че службите са давали много активно сигнали до предното правителството и че то нищо не е направило. Напротив аз имам точно обратната информация, че предвижданията миналата година са едва с 10 % да се повишат бежанците у нас от Сирия”, каза проф. Владимир Чуков-арабист. Професор Чуков предупреди да очакваме още бежанци не само от Сирия, но и от други държави, които в по-голямата си част ще дойдат през границата с Турция.

 

http://news.ournet.bg/item/diskutirat-krizata-v-siriya-v-yuzu-9300346 

http://www.blagoevgradutre.bg/2014/02/06/207775-v_yuzu_obsuzhdat_krizata_v_siria 

http://www.e-79.com/news-71367.html 

http://radioblg.bnr.bg/News/Pages/06022014-diskusia.aspx 

http://www.standartnews.com/regionalni/eksperti_diskutirat_siriyskata_kriza-224886.html 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=12136384 

http://viaranews.com/2014/02/06/д-р-алекс-алексиев-на-дискусия-в-юзу-ба/ 

Дискусията бе публикувана в електронното списание "Международна политика":  

http://www.law.swu.bg/ip/pluginfile.php/32/mod_data/content/281/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%B8.pdf.